Plită inducție vs Vitroceramică: Care este alegerea potrivită?
Progresele tehnologice au dus la apariția multor inovații în diverse aspecte ale vieții noastre. Nu este surprinzător, așadar, că și în bucătărie avem acum aparate de gătit moderne. Suntem tot mai preocupați să optimizăm timpul petrecut gătind și să utilizăm eficient spațiul disponibil. Plitele incorporabile reprezintă o soluție oferită de producători pentru a atinge aceste obiective, atrăgând atenția multor consumatori. Dintre toate, două tipuri sunt deosebit de populare, iar mulți se întreabă: să aleg o plită cu inducție sau una vitroceramică?
În rândurile următoare vom dezbate subiectul plită inducție vs vitroceramică și vom încerca să te ajutăm să găsești răspunsul la această întrebare. Fiecare dintre aceste două tehnologii are propriile avantaje și dezavantaje, care pot influența decizia finală. Află care este cea mai potrivită alegere pentru tine!
Ce este plita cu inducție?
Plita cu inducție poate fi definită ca un echipament de bucătărie care funcționează prin transmiterea de unde electromagnetice către vasele de gătit. Este important de menționat că acest tip de plită necesită vase compatibile, de regulă realizate din materiale feromagnetice, cum ar fi fonta sau oțelul inoxidabil. Plita cu inducție este cea mai rapidă modalitate de a prepara mâncăruri, motiv pentru care este preferată de bucătari în căutarea celor mai bune plite de bucătărie.
Ce este plita vitroceramică?
Plita vitroceramică este o plită electrică cu un design modern, asemănător plitei cu inducție. O plită vitroceramică permite transferul rapid al căldurii către vasele de gătit așezate deasupra ei însă aceasta nu se răspândește și pe orizontală. Plitele vitroceramice funcționează pe baza elementelor de încălzire electrice plasate sub o suprafață netedă de sticlă ceramică. Aceste elemente încălzesc direct suprafața plitei, care la rândul ei încălzește vasele de gătit.
Plită inducție vs Vitroceramică: Cum funcționează?
Cheia pentru a înțelege diferența dintre plita cu inducție vs vitroceramică constă în analizarea modului de funcționare al acestor echipamente.
Principiul de funcționare al plitei vitroceramice
În cazul plitelor vitroceramice, vorbim despre existența unor elemente de metal spiralate, ascunse sub sticla vitroceramică. Acestea se încălzesc sub acțiunea energiei electrice, la temperatura setată de către tine. Spiralele încălzesc suprafața care, la rândul ei, încălzește vasele de gătit. Pentru păstrarea unei temperaturi constante, elementele metalice se încălzesc și să răcesc intermitent, temperatura de gătit devenind astfel mai puțin controlabilă.
Principiul de funcționare al plitei cu inducție
În comparație cu o plită vitroceramică, principiul de funcționare al plitei cu inducție este complet diferit. În locul elementelor metalice spiralate, plita cu inducție conține electromagneți puternici. Când sunt activați, aceștia generează un câmp magnetic care încălzește direct vasele în care gătești, și nu suprafața de gătit. Datorită acestui mod de funcționare, plita cu inducție este mult mai eficientă decât oricare alt tip de plită electrică, întrucât energia nu este risipită în suprafața de gătit sau aerul din jur.
Plită cu inducție sau plită vitroceramică: Care este modalitatea de control?
În cazul aragazului clasic, lucrurile stăteau cât se poate de simplu: porneai gazul, aprindeai flacăra și ajustai flacăra la intensitatea dorită. Ei bine, atunci când vorbim despre plitele vitroceramice sau pe inducție, lucrurile stau diferit. Există și modele de plite vitroceramice care funcționează mecanic însă majoritatea acestor plite incorporabile au un sistem de control digital sau tactil.
În ceea ce privește plitele cu inducție totuși, există mult mai multe opțiuni de control decât în cazul celor vitroceramice. Orice schimbare ai face la o plită cu inducție, cum ar fi cea legată de temperatură, va fi imediat implementată. Plita vitroceramică, în schimb, are nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi, ceea ce poate reprezenta un dezavantaj în cazul anumitor rețete.
Inducție sau vitroceramică: Care oferă mai multă siguranță?
Dacă ar fi să comparăm plita cu inducție vs vitroceramică din punct de vedere al siguranței, trebuie să știi că ambele plite incorporabile oferă diferite opțiuni de siguranță, reducând astfel riscul de accidentare. În privința siguranței la atingere, plita cu inducție este de departe cea care oferă siguranță absolută. Dat fiind că suprafața plitei nu se înfierbântă, nu va exista riscul ca pielea ta sau a celor mici să se ardă. Câmpul electromagnetic va începe să acționeze doar în momentul în care vasul de gătit este plasat pe suprafața de gătit și încetează să acționeze odată ce vasul este îndepărtat.
În cazul plitei vitroceramice însă, trebuie să știi că aceasta va continua să rețină căldură chiar și la ceva timp după ce procesul de gătit s-a încheiat. Spre deosebire de plita cu inducție, cea vitroceramică continuă să rămână fierbinte de până la 5 ori mai mult timp. Există totuși modele de plite care oferă și alte măsuri de siguranță, precum indicatori de temperatură reziduală sau oprirea căldurii în momentul în care detectează că a curs mâncare din vas pe plită.
Diferența dintre plita cu inducție și cea vitroceramică: Care este viteza de gătire?
Atunci când ne referim la viteza de gătire, nicio plită incorporabilă nu se poate compara cu plita cu inducție. Acest aspect ține de rapiditatea cu care se încălzește vasul în care este gătită mâncarea, iar o plită cu inducție are o viteză comparabilă cu cea a cuptorului cu microunde.
O plită vitroceramică este mai lentă din acest punct de vedere decât o plită pe inducție. Asta se întâmplă pentru că elementele metalice spiralate au nevoie de timp pentru a se încălzi, pentru a încălzi zona de gătit, care apoi să transmită căldura la vasul de gătit. De cealaltă parte, câmpul magnetic produs de tehnologia cu inducție încălzește instant vasul în care prepari mâncarea, iar căldura nu se pierde pe zona de gătit.
Cum se curăță plita cu inducție vs plita vitroceramică?
Majoritatea plitelor incorporabile au o suprafață perfect plană, motiv pentru care și plitele cu inducție, și cele vitroceramice sunt ușor de curățat. În general, este nevoie doar să ștergi suprafața cu o lavetă umedă. Cu toate acestea, pentru că plitele vitroceramice se încălzesc, acestea se pot arde și se pot murdări mult mai ușor în cazul în care mâncarea din vasul de gătit se scurge pe plită.
În cazul celor din urmă, va trebui să ștergi rapid suprafața plitei, pentru că mâncare se poate arde și se poate lipi pe suprafața din sticlă ceramică. Dacă nu vei curăța imediat mâncarea, întreținerea plitei va deveni dificilă și va fi greu de curățat ulterior.
Plită vitroceramică vs plită cu inducție: Care prezintă o eficiență energetică mai mare?
Atunci când comparăm o plită pe inducție vs vitroceramică din punct de vedere energetic, cu siguranță ai putut deja deduce că plita pe inducție are o eficiență energetică mai mare. Acest lucru se întâmplă pentru că o astfel de plită încălzește doar vasul în care gătești, nu și suprafața de gătit.
O plită vitroceramică însă, folosește mai multă energie pentru a încălzi zonele de gătit. Mai mult decât atât, chiar și după ce ai terminat de gătit, suprafața acesteia va rămâne caldă pentru o perioadă îndelungată, ceea ce înseamnă că se va pierde energie. În timp ce plita pe inducție consumă în medie undeva la 175 kWh pe an, o plită vitroceramică poate consuma 225 kWh, ridicând valoarea consumului de electricitate.
Vitroceramică sau cu inducție: Ce vase poți folosi?
Un mare dezavantaj al plitei cu inducție este acela că nu poate funcționa cu orice tip de vas. Pentru a utiliza plita pe inducție este nevoie să investești în vase realizate din materiale feromagnetice, ceea ce poate implica un cost suplimentar. De cealaltă parte, plitele vitroceramice funcționează foarte bine cu aproape toate tipurile de vase. Ca o regulă generală, pentru plita vitroceramică sunt recomandate vasele cu fundul plat, care să atingă zona de gătit pentru o suprafață cât mai mare.
Diferențe de costuri între plita cu inducție și cea vitroceramică
Prețul de achiziție, dar și cel de consum, poate varia considerabil în cazul ambelor tipuri de plite incorporabile. Atunci când alegi o astfel de plită este important să ții cont de stilul de gătit, de opțiunile de siguranță de care ai nevoie, de timpul pe care-l petreci în bucătărie, dar și de costurile de consum. Plita cu inducție are, de obicei, un preț de achiziție mai mare decât una vitroceramică însă, pe termen lung, aceasta poate fi o variantă mai economică. Cu toate acestea, la Horeca Outlet vei găsi plite de bucătărie la cele mai avantajoase prețuri, indiferent de alegerea ta.
Plită inducție vs vitroceramică: Ce plită alegi?
Decizia între o plită cu inducție vs vitroceramică depinde în mare măsură de preferințele personale, buget și nevoile specifice de gătit. Dacă pui preț pe eficiența energetică, controlul precis al temperaturii și siguranța, atunci o plită cu inducție ar putea fi cea mai bună alegere pentru tine. Pe de altă parte, dacă ai un buget mai restrâns și dorești o plită care să fie compatibilă cu toate tipurile de vase de gătit pe care le ai deja, o plită vitroceramică ar putea fi opțiunea ideală.
În final, indiferent de alegerea pe care o faci, ambele tipuri de plite oferă o gamă largă de beneficii care pot îmbunătăți experiența ta de gătit și pot adăuga un aspect modern bucătăriei tale. Este important să iei în considerare toate aceste aspecte și să alegi varianta care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață și nevoilor tale culinare.